Over ons

Het Classic 50cc Grasbaanteam behartigt de belangen van de 50cc Classic en Oldtimer grasbaanklasse. In de jaren ’50 tot ’80 was deze klasse ongekend populair. Grasbaan organisaties als o.a. De Dwerg, Bromfietsrenners Vereniging “Friesland”, MC NF, NGRV en FTBM waren indertijd zeer actief en dit resulteerde in zeer veel wedstrijden en evenementen door het gehele land waar de klassieke 50cc grasbaan klassen aanwezig waren.

De toegankelijkheid en de gezelligheid maakte deze klasse erg populair. Veel rijders zijn dan ook hun carriere in deze klasse begonnen. In de jaren ’90 is de klasse ophouden te bestaan door de vermodernisering van de techniek.

Sinds een aantal jaren heeft deze unieke tak van motorsport weer erg aan populairiteit gewonnen. Het in 2009 opgezette Classic 50cc grasbaanteam en de gelijknamige stichting in 2011, heeft als doel alle zaken rondom deze klasse in goede banen te leiden. Hierbij valt te denken aan het ondersteunen van demo’s en wedstrijden en het beheren van documentatie.

De motoren waarmee o.a gereden wordt zijn de Classics: in serie gebouwde Gebben 3, KVV, HEGU, VHS, HOMOET, Aspes, Fantic en HEJA’s. Hiernaast rijden er ook de zgn. Youngtimers: in kleine series gebouwde crossframes als AGS, Femsa, Gebben 1 & 2, De Jager, De Haan en ENPO’s met als hoofdvoorwaarde een maximale carburateurdoorlaat van 24 millimeter. In de oldtimer klassen (t/m bouwjaar 1968) zijn dit voornamelijk zelfgemaakte frames met motoren van merken als Kreidler, Sachs, Zundapp en Minarelli. In de klasses van het Classic 50cc grasbaanteam rijden enkel 50cc motoren met bouwjaar tot en met 1982. Zie voor meer informatie het C50ccgt reglement.

Onze evenementen worden altijd in samen werking met lokale organisaties georganisseerd. Zij kennen de weg naar vergunningverleners en faciliteiten in de buurt. Om het lokale aspect te benadrukken kunnen op voorspraak van de lokale organisator lokale klasses aan het wedstrijdprogramma worden toegevoegd.

Op deze manier kan iedereen (opnieuw) kennismaken met de prachtige grasbaansport. Dit maakt onze evenementen een gezellige mix van oud & nieuw en jong & oud. Voor 2021 zijn we druk bezig om weer diverse wedstrijden in te plannen in diverse plaatsen in Noord Nederland.

Om renner bij hetC50ccgt te zijn, dient met donateur van de stichting te worden, kijk voor hoe dat werkt, in het menu links.

De stichting Classic 50cc grasbaanteam is aangesloten bij de Motorsport Organisatie Nederland (MON). Deze bond stelt ons in staat om onze wedstrijden en renners WA te verzekeren, van de snelste oud-Europese kampioen tot de jongste beginner. Onze renners rijden hierom met een MON Trainingsbewijs of kunnen per wedstrijd een Dagverzekering aanschaffen.

Het hebben van plezier in het grasbaanrijden staat bij dit team voorop. De nadruk ligt dan ook op het recreatief rijden, want onze klassen rijden dan ook (bijna) nooit voor prijzen; meedoen is de grootste trofee!

Bestuur C50ccgt:

Jan Beishuizen Voorzitter/algemene zaken.
Marian Oldenburger Secretariaat/financiën.
Corrie Muus Bestuurslid/Commerciële zaken.
Theun Veldhuizen Bestuurslid/Algemene Zaken.
Freddy Slomp Bestuurslid/Wedstrijdleider.
Rieno van der Veen Bestuurslid/website beheerder.
Klaas Poort Adviseur/medewerker.

Rennerscommissie C50ccgt:
Hendrik de Groot
Jeroen Berghuis
Andre Reukers
Pieter Kars
Jan Visser

C50ccgt is aangesloten bij: